Wat biedt de Perceptieve Pedagogie

Wat biedt de Perceptieve Pedagogie

Perceptieve Pedagogie is tegelijk een fysieke en een psycho-emotionele aanpak.

Het integreren van de principes van de Perceptieve Pedagogie in je professionele activiteiten biedt je de mogelijkheid om jezelf en jouw patiënten, cliënten, leerlingen, partners, equipe,... het volgende aan te bieden

  • Het ontwikkelen van een stabielere, fijnere en rijkere relatie met jezelf
  • Het verhogen van de kwaliteit van aandacht en aanwezigheid ten opzichte van jezelf en de anderen
  • Het leren zorg dragen voor jezelf en voor je levenskwaliteit
  • Het ontwikkelen van een nieuwe kijk op professionele en persoonlijke problemen en uitdagingen
  • Het (h)erkennen van lichamelijke informatie die bijdraagt tot het begrijpen van de betekenis van beleefde situaties
  • Het in staat zijn tot nieuwe manieren van reflectie, zijn en handelen

Welke strategieën kunnen aangewend worden?

De manuele begeleiding
Zachte druk en mobilisaties van het lichaam laten toe een bilan op te stellen van de verschillende lichaamszones. Ook wordt een homogene en coherente beweging in het gehele lichaam hersteld waardoor je een toestand van eenheid en globaliteit terugvindt, meer vitaliteit voelt en een rijker bewustzijn van jezelf ervaart.

De sensoriële beweging
De sensoriële beweging is een zachte globale lichaamsbeweging die je toelaat om tijdens de actie een direct en bewust contact met je lichaam aan te gaan. De choreografie bestaat uit simpele, fysiologische, maar voor ons ongewone bewegingen, die uitgevoerd worden in een ontspannen traagheid. Deze bewegingspedagogie kan zowel in groep als in individuele sessies aangeboden worden.

De sensoriële introspectie
De sensoriële introspectie is een uitnodiging om aandachtig naar jezelf te luisteren. Dit gebeurt in een immobiele toestand. Geleidelijk aan brengt de groeiende interne lichamelijke perceptie een sterker gevoel van bestaan. Dit gaat samen met een toestand van stabiliteit en evenwicht.

Counseling
De verschillende lichamelijke oefensituaties worden aangevuld met momenten van counseling om je te helpen de interne ervaring te beschrijven en te verkennen. Het verwoorden van die ervaring draagt niet alleen bij tot een betere bewustwording van de beleefde percepties, maar helpt ook om ze te (h)erkennen en om duidelijkere inzichten te verschaffen.

Het logboek
Via het bijhouden van een logboek kan je dan zelf na het gesprek de verkregen inzichten verder exploreren. Het opschrijven van je ervaringen geeft je de kans om ze beter in perspectief te plaatsen en ze naar waarde te schatten en laat je bovendien ook toe om bepaalde inzichten en nieuwe ideeën verder te ontwikkelen.

Ontdek Perceptieve Pedagogie

ZOEK EEN THERAPEUT
POSTCODE - STAD - PROVINCIE
Close

Menu