Seminarie perceptieve pedagogie: De meerwaarde van body awareness bij het omgaan met stress op de werkvloer

Seminarie perceptieve pedagogie: De meerwaarde van body awareness bij het omgaan met stress op de werkvloer

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de perceptieve pedagogie?

Hoewel mensen over het algemeen graag gaan werken, blijft professionele stress een groeiende dreiging voor de fysieke en psychische gezondheid.

Uit onderzoek van Securex blijkt dat in vergelijking met 2010 nu zelfs 18 procent meer werknemers last heeft van stress. De gevolgen voor zowel de werknemer als het bedrijf zijn niet te onderschatten: fysieke en psychische gezondheidsklachten als gevolg van stress zijn verantwoordelijk voor een derde van de afwezigheden wegens ziekte.

Stress kan je vanuit twee perspectieven bekijken: enerzijds is er de werkdruk (de stressor) en anderzijds de aanpasbaarheid en belastbaarheid van de persoon ten opzichte van die werkdruk.

Deze wordt sterk bepaald door onbewuste lichamelijke en psycho-emotionele reacties. De perceptieve pedagogie richt zich specifiek naar de persoon waarbij ze de aanpasbaarheid en belastbaarheid optimaliseert. Via het ontwikkelen van de body awareness (bewegings- en lichaamsperceptie) verwerf je immers nieuwe perceptieve vaardigheden. Deze kan je vervolgens toepassen om je zelfkennis te ontwikkelen, je psychische en fysieke aanpasbaarheid te verhogen, je eigen grenzen te herkennen en ook om je algemeen gezondheidsbeheer te verbeteren. In je professionele omgeving kan daarmee je grenzen respecteren, je assertiviteit versterken, je werksituatie anders interpreteren en er creatiever mee om gaan. Daarnaast impliceert deze manier van waarnemen een neutrale zijnstoestand die het stressregulerende systeem (dat zorgt voor actieve rust, herstel en opbouw) rechtstreeks in werking zet en bijgevolg ook op lichamelijk niveau echt helend werkt. Op die manier draagt de bewustwording van de zijnstoestand, nodig om de body awareness te ontwikkelen bij om eventuele gevolgen van de werkstress sneller op te heffen.

Body awareness toepassen volgens de principes van de perceptieve pedagogie heeft dus tegelijk een fysieke én een psycho-emotionele impact, waardoor je jezelf als persoon helemaal in handen neemt.
ZOEK EEN THERAPEUT
POSTCODE - STAD - PROVINCIE
Details
 • Doelpubliek

  Iedereen die geïnteresseerd is in de perceptieve pedagogie (ook toegankelijk voor niet-kinesitherapeuten)

 • Locatie

  Temse, Oeverstraat 13

 • Datum

  21-08-2014 tem 23-08-2014

 • Prijs

  320 euro

 • Tijdstip

  9u30-18u

 • Max. Inschrijvingen

  25

 • Registratie open tem

  20-08-2014

Close

Menu